Geen categorie·Recensies

Lekker Laten Lullen – Boekrecensie – 4.5⭐️

Lekker Laten Lullen door Suzette Hermsen & Lianne Marije Sanders.
(Verschijningsdatum juni 2019).

Lekker Laten Lullen is de opvolger van de bestseller Zeik Niet Zo en is geschreven door de 31-jarige columniste Suzette Hermsen (bekend van o.a. LINDA.Meiden) en de 30-jarige columniste Lianne Marije Sanders (bekend van o.a. Glamour). Net als het vorige boek is het geschreven op een humoristische, columnachtige manier en gaat het over het leven van millennials en hun worstelingen.

Wil je mij een blij en tevreden mens maken, dan raad ik je aan me een boek als dit te geven. Het is gevuld met net die humor (droog en scherp) en die schrijfstijl (lekker vlot) waar ik van houd, het is heerlijk herkenbaar en het is ook nog eens fijn dat de twee auteurs heel open en eerlijk zijn. Zo schrijft Sanders over haar burn-out, therapie, verlatingsangst en knipperlichtrelatie en vertelt Hermsen dat ze eigenlijk nog helemaal niet toe is aan kinderen (ook al is er sprake van een ware zwangerschapsexplosie om haar heen), dat ze toch wel huiverig is om Amsterdam te verruilen voor Loosdrecht en dat ze hypotheekgesprekken nogal overweldigend vindt.

Er is een groot contrast tussen de twee schrijfsters, want waar de nuchtere en zorgeloze Hermsen zich vooral bezighoudt met de standaard vraagstukken des levens (huizenjacht, trouwen, kinderen krijgen), schrijft de gevoelige en piekerende Sanders meer over mentale kwesties (overprikkeld raken, bang zijn verlaten te worden).
Dat contrast maakt het lezen nog fijner. Het zorgt voor afwisseling en een goede balans, want het is niet op iedere pagina lachen, gieren en brullen, maar ook niet alleen maar kommer en kwel. En hoewel sommige onderwerpen serieus en gevoelig zijn, blijft de toon altijd luchtig.

Een aantal voorbeelden van die luchtigheid en droge, scherpe humor:

“Ik weet nog dat ik ooit een interview met Filemon Wesselink las waarin hij vertelde dat zijn succesvolle tv-carrière een zware last op zijn schouders was. Eerst dacht ik: Vriend, jij verdient geld met presenteren onder invloed, door de paardenstront lopen en in een pornofilm acteren. Ik weet niet wat zwaarder op mijn schouders zou drukken, je succes of het feit dat je ouders ook een televisie hebben.”

“Ik schreef me in bij Funda, Pararius, Marktplaats en helpikbenwanhopiggeefmegodverdommeeenhuis.nl.

“Want zo leuk als ik gratis dingen vind, zo leuk vind ik ook bekende mensen. Gijs Naber parkeerde laatst per ongeluk zijn fietswiel in mijn liezen. Ik heb een week met een soort zwangerschapsglow rondgelopen.”

“En die hypotheekadviseur maar zeggen: ‘Als ik te snel ga, moeten jullie het zeggen, hè.’ Ik dacht: het enige wat me afgelopen twee uur niet te snel ging was het voorstelrondje.”

“Daarbij snap ik ook niet dat iemand er daadwerkelijk lol aan beleeft als hij het voor elkaar krijgt om nog meer Knorr Wereldgerechten te verkopen dan hij de maand ervoor deed. Dat je thuiskomt en tegen je vriend zegt: ‘Goddomme, mijn leven is echt vervuld van geluk, want in januari hebben er meer mensen Kip Siam gegeten dan ooit tevoren.’”

Ik heb trouwens zojuist even gekeken of helpikbenwanhopiggeefmegodverdommeeenhuis.nl inmiddels in gebruik is, maar de domeinnaam is nog beschikbaar. Dus als je een makelaardij of huizensite wil beginnen, sla je slag. 😉

Eigenlijk was ik na het lezen van de eerste paar bladzijdes al verkocht, maar was dat niet het geval geweest, dan was dat wel na pagina 176 gebeurd. Want de zin “Verdwijnselen en expres versprokkelen?” is mij zeker niet ontgaan. You had me at your Harry Potter reference, ladies.

Voor de brede glimlach die dit boek meermaals op mijn gezicht toverde, de openheid en de herkenbaarheid geef ik 4.5 uit 5 sterren.

Deze recensie is ook te vinden op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/2944047405

Een gedachte over “Lekker Laten Lullen – Boekrecensie – 4.5⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s