Geen categorie·Recensies

Gedichten van de broer van Roos – Boekrecensie

Gedichten van de broer van Roos door Tim Hofman.
(Verschijningsdatum januari 2017).

Goed, ik zal maar meteen eerlijk zijn, ik weet te weinig van poëzie en ik lees te weinig poëzie. Ik kocht dit boek niet uit liefde voor gedichten, maar omdat ik nieuwsgierig was naar de schrijfkunsten van Tim Hofman die ik kende van televisie en van het YouTube kanaal #Boos. Tim komt op mij over als een intelligente jongeman met een goed gevoel voor humor en ik was daarom wel benieuwd naar wat er allemaal uit zijn pen vloeit.

Bij elk gedicht merk je dat Tim spelen met taal prachtig vindt (en dat treft, want dat vind ik ook prachtig). In het ene gedicht speelt hij met de Engelse taal, in het andere met de Nederlandse. In het ene gedicht creëert hij een grappige mix van Nederlands en Engels, in het andere gedicht gooit hij wat Franse woorden door zijn Nederlandse creatie.
Waar Feuthanasie serieus is, komt er platte humor tevoorschijn in Afreud of my feelings.
Veel verschillende stijlen en vormen worden gebruikt waar ik verder niet bekend mee ben, maar die ik wel prachtig vind. (V)lucht, Mick Jagger zingt Angie en Eenzaam, twee samen zijn voorbeelden van zulke aparte dichtvormen en vooral die laatste vind ik heel goed in elkaar gezet.

Eén van mijn favoriete gedichten uit deze bundel is Marketingplan van een timmerman. Het gedicht heeft de vorm van een kruis en gaat over (je raadt het al) timmerman Jozef.
Jozef’s zaken lopen niet zo lekker en dus bedenkt hij een plan. Hij bezwangert Maria, maar vertelt de mensen in de buurt dat hij en Maria nooit gemeenschap hebben gehad en dat haar zwangerschap dus een wonder is. Hij denkt dat de mensen als gevolg wel iets bij hem zullen kopen.
Jozef en Maria’s zoon wordt geboren en hoewel het wonderlijke verhaal er inderdaad voor heeft gezorgd dat het zakelijk weer prima gaat, verzint het volk de echte vader van het kind en moet Jozef dus zijn vaderschap delen.
En dan bestelt Pilatus drie houten kruizen. Jozef bekijkt later het resultaat van de klus en ziet zijn zoon “genageld aan zijn drang naar overvloed”.
Een wrang gedicht. Een goed gedicht.

Een andere favoriet is Blauwtje walken. Een kort gedicht over een smurf die verkering vraagt aan Smurfin, maar afgewezen wordt omdat Smurfin al een ander heeft. Een geestig gedichtje geschreven in een grappige mix van Engels en Nederlands. Mocht je je afvragen wat ik ‘humor om te lachen’ vind, verwijs ik je graag naar Blauwtje walken.

Vind ik alles in deze bundel goed? Nee. Bij sommige gedichten kan ik alleen mijn schouders ophalen. Dan vind ik er niet zoveel van. Dan is ’t net iets te flauw of net iets te nietszeggend.
En een echte poëzie kenner en liefhebber zal ongetwijfeld nog wel meer op- en aanmerkingen hebben. Sterker nog, ik weet zeker dat dat zo is. Ik heb namelijk onlangs drie andere recensies over dit boek gelezen en het zuur druipt eraf, hoor. Poeh, wat het is het toch allemaal vreselijk dat zo’n snotneus van televisie meent dat hij kan dichten. Dat die snotneus dan ook nog eens zonder enige gêne echt een dichtbundel uitbrengt. En dat dat boekje dan nog ontzettend goed verkocht wordt ook. Ja, het moet ook allemaal niet gekker worden, natuurlijk.

Ik geloof meteen dat dit niet de beste dichtbundel ooit verschenen is en ik geloof ook meteen dat er nooit zoveel exemplaren verkocht waren als het niet geschreven was door een BN’er. Maar voor de jonge lezer die onbekend is met dit genre, maar wel eens een gokje wil wagen en van flauwe (soms platte) humor houdt, is dit een prima bundel. Neem het gewoon voor wat het is. Verwacht geen meesterwerk van een professionele dichter, maar verwacht gewoon wat schrijfsels van een jongeman die graag speelt met taal en grapjes leuk vindt. Dan is dit boekje best oké.

4 uit 5 sterren.

Deze recensie is ook te vinden op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/1884381242

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s