Geen categorie·Schrijfsels

20 jaar Harry Potter: Once a Potterhead, always a Potterhead

Op 26 juni 1997 verscheen het eerste Harry Potter boek: Harry Potter and the Philosopher’s Stone.
In het jaar 2000, toen ik 8 jaar oud was, zag mijn vader iets op televisie over de populariteit van de boeken en de serie leek hem wel iets voor mij. Dus las ik de Nederlandse vertaling van het eerste boek: Harry Potter en de Steen der Wijzen.

*Morgan Freeman voice over: “And her life was never the same again.”*

In 2007 verscheen het laatste boek en in 2011 verscheen de laatste film.
Toen ik Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 zag, was ik inmiddels 19 jaar. Van mijn 8e tot mijn 19e had ik met Harry en alle andere personages meegeleefd. Leefde ik in zijn wereld en was die wereld ongelooflijk belangrijk voor me.
Geen enkel fictief werk heeft zo’n grote impact op me gehad en zoveel voor me betekend als Harry Potter.
Het klinkt misschien gek, maar als ik denk aan mijn jeugd en besef dat het alweer zo lang geleden is dat het eerste Harry Potter boek uitkwam en wat een grote rol die boeken (en films) hebben gespeeld in mijn leven, word ik haast een beetje emotioneel.
Ik denk dat elke andere Potterhead die opgegroeid is met Harry Potter precies weet wat ik bedoel, maar ik zou niet weten hoe ik het aan “een buitenstaander” zou moeten uitleggen. Het is niet in woorden te omschrijven wat voor indruk die boeken op mij gemaakt hebben. Hoe ze mij geraakt hebben, hoeveel ze mij geleerd hebben, hoe ik werd meegesleept in die magische wereld en hoe geobsedeerd ik was (en ben).

“The stories we love best do live in us forever,” zei J.K. Rowling bij de première van de laatste film en daar ben ik het volledig mee eens. Zeker een verhaal dat zo belangrijk voor je was toen je kind was, zal je voor altijd met je meedragen. Ik draag niet voor niks een ring met het Deathly Hallows logo en de tekst “After all this time?” erin gegraveerd. Die obsessie gaat nooit meer over. Hoe vaak ik de boeken ook zal lezen en hoe vaak ik de films ook zal kijken, ze zullen me altijd in hun greep houden. Hoeveel andere steengoede boeken en geniale films er ook nog voorbij zullen komen, Harry Potter zal altijd de nummer één blijven en een speciaal plekje in mijn hart hebben. Hoe overdreven dat ook mag klinken.

Inmiddels ben ik 25 jaar, maar ik kan me nog steeds verliezen in de wereld van Harry Potter. Ik was zo blij als een kind toen ik Harry Potter and the Cursed Child voor het eerst in mijn handen had en toen ik eerder dit jaar naar de Harry Potter Exhibition ging.
En bij het horen van het bekende deuntje tijdens de intro van Fantastic Beasts and Where to Find Them kreeg ik toch weer kippenvel (of zoals Simon Keizer zou zeggen: chickenskin).

Ik ben J.K. Rowling eeuwig dankbaar voor de magische wereld die ze 20 jaar geleden creëerde. Voor het ontelbare aantal geweldige personages die mij voor altijd dierbaar zal blijven en voor alle dingen die haar boeken me geleerd hebben. Van de Engelse taal tot aan de wijsheden van Perkamentus. Van de onrechtvaardigheid van vooroordelen en discriminatie tot aan de kracht van liefde.

Always.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s