Geen categorie·Recensies

Hersenen Willen Lezen – Boekrecensie – 3.5⭐️

Hersenen Willen Lezen door Erik Scherder.
(Verschijningsdatum april 2018).

Per toeval kwam ik dit boek tegen in mijn luisterboek app en ik besloot er meteen naar te luisteren. De auteur (en voorlezer) Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie. Zo nu en dan verschijnt hij op televisie (o.a. bij De Wereld Draait Door en Dreamschool) en hij draagt bij aan de podcast van Universiteit van Nederland waarin hij mini-colleges geeft.
Ik vind hem altijd bijzonder prettig om naar te luisteren. Hij is, net als Diederik Jekel (wetenschapsjournalist), iemand die ik graag als docent zou hebben. Iemand met passie voor zijn vak die op een boeiende en enthousiaste manier zijn kennis deelt.
Daarnaast vind ik neurowetenschap interessant en vind ik, net als Scherder, lezen belangrijk en leuk, dus de keuze om naar Hersenen Willen Lezen te luisteren was snel gemaakt.

Scherder wil met dit boek aantonen waarom lezen goed is voor je brein en hij begint daarmee door het belang van bewegen en lezen (lichamelijke en geestelijke/cognitieve training) voor de neuroplasticiteit uit te leggen. Beweging zorgt namelijk voor nieuwe structuren in de hersenen en cognitieve inspanning zorgt er weer voor dat die structuren beter functioneren. De boodschap is dus: als je toch gaat zitten, pak dan in ieder geval een boek erbij.
Vervolgens vertelt Scherder enkele anekdotes en brengt hij verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar voren.  Zo vertelt hij bijvoorbeeld over een jonge lezeres met maar 23% zicht, lezen in de gevangenis en de invloed daarvan op recidive, ouders die voorlezen aan hun kinderen vanuit de gevangenis, de voor- en nadelen van schermtijd en het verzinnen van verhaaltjes voor zijn kinderen.

Uiteindelijk richt dit boek zich vooral op de ontwikkeling van kinderen als het gaat om lezen en voorgelezen worden en minder op het effect dat lezen heeft op volwassenen. Dat maakt het daarmee wel weer pedagogisch aantrekkelijk en ik vind het ook zeker een aanrader voor toekomstige en jonge ouders.
Iedere ouder die geneigd is zijn of haar kind voor een scherm (televisie dan wel tablet) te zetten en zelf vervolgens in de smartphone te duiken, zou dit boek sowieso moeten lezen. Scherder illustreert namelijk op duidelijke en krachtige wijze de nadelen hiervan.

Scherder’s voorleesstem is minder prettig dan zijn “normale” stem. In het luisterboek is zijn enthousiasme die normaal te horen is in zijn televisieoptredens en colleges enigszins verdwenen en is duidelijk te merken dat hij geschreven tekst opleest. Jammer, want juist die boeiende vertelstijl die ik van hem gewend ben, was wat mij ertoe aanzette meteen dit boek te luisteren.

Al met al is dit een prima en begrijpelijk boekje (en het is echt een boekje met maar anderhalf uur audio en 84 pagina’s), maar ook niet meer dan dat.
Het is fijn dat de schrijfstijl en de informatie heel toegankelijk is, maar dat gaat helaas wel ten koste van de diepgang.
Je zou Hersenen Willen Lezen kunnen zien als de “light” versie van een wetenschappelijk boek over de invloed van lezen op de hersenen. Het is leerzaam en interessant, maar bevat geen honderden pagina’s met moeilijke materie die voorkennis vraagt van de lezer.
Dus ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, heb je al behoorlijk wat basiskennis en zoek je een boek met veel informatie en diepgang, sla Hersenen Willen Lezen dan over.
Echter, ben je nieuwsgierig naar dit onderwerp (en/of ben je een (toekomstige) ouder) en zoek je een boek dat vlot wegleest en makkelijk te begrijpen is, dan is dit het lezen zeker waard.

3.5 uit 5 sterren.

Deze recensie is ook te vinden op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/2920369626

Een gedachte over “Hersenen Willen Lezen – Boekrecensie – 3.5⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s