Geen categorie·Recensies

Taal voor de leuk – Boekrecensie – 3.5⭐️

Taal voor de leuk door Paulien Cornelisse.
(Verschijningsdatum oktober 2018).

Taal voor de leuk is het derde taalboek van Paulien Cornelisse waarin ze op humoristische wijze schrijft over talige dingen die haar opvallen en fascineren, zoals dwangclichés, het invoegen van extra lettergrepen bij ergernis en de manier waarop conducteurs en weermannen en -vrouwen bepaalde woorden uitspreken.

Jaren geleden las ik Paulien’s eerste twee boeken over taal, Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets. Aangezien ik toen door de droge humor en herkenbare uitspraken vrijwel constant geamuseerd was tijdens het lezen, moest ik natuurlijk ook dit derde boek lezen.

Ook Taal voor de leuk zit vol herkenbare stukjes. Neem bijvoorbeeld de “vaag-wantrouwende ‘Hallo?’” waarmee ook ik de telefoon opneem en de “fuckfuckfuckfuckfuck” die ook uit mijn mond komt bij een langzame ramp (zoals “een beslagkom die traag kantelt, waarna al het beslag op de grond druipt”).

Paulien’s typische droge humor ontbreekt ook dit keer niet. Zo vertelt ze dat ze al moe wordt van het woord ‘chronischevermoeidheidssyndroom’ alleen en schrijft ze over een familie in een kakbuurt die de hond Rolex en de parkieten Moët en Chandon noemt.

De humoristische schrijfstijl, korte stukjes en kleine tekeningen maken Taal voor de leuk een luchtig boek dat vlot wegleest.
Toch moet ik toegeven dat ik dit keer niet voortdurend geamuseerd was tijdens het lezen. Hier en daar was het even saai en kreeg ik er een soort ‘net niet’ gevoel van, terwijl ik weet dat Paulien tot meer in staat is.
Mocht je maar één van haar drie boeken over taal willen lezen, zou ik deze daarom niet kiezen, maar het blijft nog altijd een prima boek voor ‘even tussendoor’.

3.5 uit 5 sterren.

Deze recensie is ook te vinden op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/2595538743

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s